Ni makwan nak cerita sikit pasal kueh bakar yang tak jemu2 makwan buat masa kat Oz. Kueh bakar ni banyak permintaan..kejap Vincent dan Suki tanya, kejap Shahril tanya. Makwan bila ada yang tanya2 jadi tak sampai hati. Itu yang selalu la kiranya buat kueh yang satu ni.
Makwan buat banyak versi kueh bakar ni:
#bakar dalam oven
#bakar atas dapur gas
#masak dalam mikrowave
#bakar atas hot-plate
Ya lah..terpaksa gitu jadinya sebab makwan duduk pindah2 banyak tempat kann... Ada yang provide dapur gas, ada yang dapur letrik(hot plate). Mikrowave alhamdulillah, sume tempat ada tersedia. Ada yang sediakan oven tapi yang masak2 lauk kena pakai hot-plate.. Tapi makwan appreciate dan enjoy very much dengan semua kelengkapan yang mana2 ada tu. Asal boleh masak je..he he..bayangkan masak kueh bakar ni pakai mikrowave pon, jalannnππ
Nak masak kueh bakar ni, makwan lepas dah tselesai bancuh2 bahan, tuang adunan kueh bakar tu dalam mana2 periuk kecik then bakar. Kalau guna mwave, kejadian kueh tetap cantik, cuma rasanya lagi sedap kalau bakar la..he he..
Lama2 lepas tu makin up la sikit sebab makwan bakar guna bekas aluminium yang beli kat pasaraya...he he... Bekas tu boleh dibasuh dan ulang2 pakai balik. Bagus sangat pakai bekas aluminium tu, amat praktikal.πππ
Rasanya dah pernah citer resepi kueh bakar ni dulu. Takpe, ni makwan tulis balik ya. Bagi anak2 muda terutamanya yang masih di sana ie kerja ladang di Oz, ni makwan nak rekemen untuk cuba buat resepi simple kueh bakar makwan ni. InshaaAllah bila dah makan kueh ni nanti, akan terubat rindu nak makan kueh tempatan tanah-air kita...
Bahan-bahannya:
2 biji telor
1 1/2 cawan tepong gandum
1 cawan gula *kurangkan kalau tak suka manis*
2 cawan santan
1/2 cawan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1sudu kecil vanilla
Cara membuatnya:
Pukul kesemua bahan dalam satu mangkuk besar. Nak senang blend je semua bahan dalam pengisar jus. Dalam pada itu panaskan loyang/periuk yang telah disapu minyak/margerin.
Selepas ditapis, curah adunan ke dalam loyang/periuk, bakar dalam oven dengan suhu 170'C selama sejam. Sedap dimakan setelah semalaman dibuat. Kalau tidak pun... boleh buat pagi, petang baru dipotong untuk dihidang.
*Kalau bakar atas gas stove/letrik stove, kena tutup dengan tudung periuk, masak dengan api yang kecil.
Alhamdulillah, sekian.
No comments:
Post a Comment